Tips bij hitte

In de zomerperiode kan het erg warm zijn. Dat merken we allemaal aan ons lichaam. Het lichaam werkt hard om op de juiste temperatuur te blijven. Kwetsbare mensen, vooral ouderen hebben extra aandacht nodig tijdens deze weersomstandigheden. Daarom een aantal tips om het hoofd koel te houden.

1) Drink voldoende

Als het extreem warm is, moet u genoeg drinken, zo’n 2 tot 3 liter per dag. Dat geldt voor thee, koffie, water en andere dranken (zonder alcohol). Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel. Drink daarom ook genoeg water tussen de maaltijden door. Lukt water drinken niet, dan is af en toe een waterijsje een prima alternatief.

2)  Eet gezond

Goed en gezond eten is ook belangrijk. Bij voorkeur groenten en fruit. Deze bevatten veel water en zijn een bron van vitamines en zouten. Zet bijvoorbeeld snack-tomaatjes op tafel of maak een pan soep, zodat u de verloren zouten kunt aanvullen.

3) Zorg voor afkoeling

Met warm weer gaat iedereen veel zweten. Zorg ervoor dat u luchtige en lichte kleding draagt. Houd de felle zon buiten met zonneschermen en zorg voor ventilatie (of eventueel airconditioning). Ook een verkoelend voetenbadje helpt om af te koelen.

4) Ben alert op uitdrogingsverschijnselen

Weet u hoe u uitdroging kunt herkennen? Uidroging herkent u vooral aan (meerdere van) deze signalen:

  • Sufheid of verwarrende toestand
  • Verlaagde bloeddruk of koorts
  • Donkere urine
  • Droge tong

Handig overzicht: tips bij hitte

Hoe ouder u wordt, hoe meer kans u heeft op schade aan uw gezondheid door hitte. Lees hier wat u kunt doen om gezond te blijven. Met tips van de GGD.

Download het overzicht met tips